Herken jij dit? Dat je in een restaurant nog regelmatig moet uitleggen wat een veganist niet eet en wat juist wel? Laatst gaf ik zelf in een restaurant aan graag veganistisch te willen eten. De serveerster staarde me wat verbaasd aan en zei toen: “Oh dat ene! Dan eet je geen vlees toch?” “Klopt helemaal, maar ook geen vis, zuivel en eieren.”
Veganistisch eten wordt nog vaak verward met vegetarisch eten. En naast veganist of vegetariër, kun je ook nog flexitariër, pescotariër of fruitariër zijn. Wij begrijpen helemaal dat dit best lastig is. Zeker wanneer je je niet dagelijks begeeft in de wereld van de peulvruchten en tofu. Want wat eet een veganist niet? En wat eet een vegetariër wel? Wat is een flexitariër precies? Wat houdt het in om pescotariër te zijn? En wat is dan een fruitariër? In deze blog zetten we het allemaal duidelijk op een rijtje.
Wat is een veganist?
Een veganist eet niets wat van dieren afkomstig is. Daarnaast gebruikt een veganist ook geen producten waarvoor dieren nodig zijn. Denk hierbij aan leer, wol en zijde. Voor de meeste veganisten is het voorkomen van dierenleed de belangrijkste overweging, maar ook het klimaat en de gezondheid kunnen redenen zijn om plantaardig te gaan eten. Veganisme is meer dan alleen een dieet. Het is echt een levensstijl.
Wat eet een veganist niet?
Een veganist eet én gebruikt geen dierlijke producten. Dit betekent dat een veganist geen vlees, vis, zuivelproducten, kaas, eieren en honing eet. Ook eet een veganist geen gelatine (bindmiddel uit slachtafval) en dierlijke kleurstoffen. Deze twee laatste ingrediënten vind je vaak in snoep, vruchtensap of pudding. De meeste veganisten vermijden daarnaast ook dierlijke E-nummers.
Wat eet een veganist wel?
Wat eet je dan wel als veganist? Een veganist eet voedsel dat afkomstig is van plantaardige bronnen. En dit is veel meer dan een blaadje sla. Een veganistisch eetpatroon bestaat uit groenten, fruit, granen en graanproducten, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën, plantaardige melk, zuivelvervangers en vleesvervangers.
Wat is een vegetariër?
De meeste vegetariërs eten over het algemeen geen vlees, vis of schaaldieren, maar wel eieren en melk. Toch verschilt dit van persoon tot persoon. Sommige vegetariërs eten eieren, terwijl anderen ervoor kiezen om ze te vermijden. Er zijn dus verschillende soorten vegetariërs die we aanduiden met verschillende namen. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken…
Wat eet een vegetariër wel?
Heb je ooit gehoord van ovo-lacto-vegetariërs? Deze groep gebruikt wel eieren en melk. (‘Ovo’ betekent ‘ei’ in het Latijn en ‘lacto’ betekent ‘melk’. Ovo-vegetariërs gebruiken geen melkproducten, maar eten wel eieren. En dan heb je nog de lacto-vegetariërs. Zij gebruiken wel melkproducten, maar eten geen eieren. Volg je het nog?
Wat is een flexitariër?
Binnen het dieet van een flexitariër is er ruimte voor dierlijke producten, maar wel in kleine hoeveelheden. Een flexitariër kan dus flexibele keuzes maken en eet één of meerdere dagen per week geen vlees. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde sociale situaties niet geschikt zijn voor een vegetarisch eetpatroon. Het kan ook een tussenperiode zijn om geleidelijk van omnivoor naar vegetariër te groeien. (Oh en kende je de term flexanist al? Dit is een veganist die heel af en toe iets dierlijks eet.)
Wat is een pescotariër?
Een pescotariër kiest ervoor om geen vlees te eten, maar wel vis en andere zeedieren. Het dieet van een pescotariër bestaat dus uit groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, vis en schaaldieren. Een pescotariër eet over het algemeen wel eieren en zuivelproducten, maar dit kan, net als bij een vegetariër, van persoon tot persoon verschillen.
Wat is een fruitariër?
Tot slot de fruitariër. Dit is iemand die enkel van planten afkomstige vruchten eet. Een fruitariër eet dus geen dierlijk voedsel, maar ook geen delen van planten die beschadigd of dood gaan door het ‘plukken’. Denk hierbij aan wortels, stengels of bladgroenten.
Er zijn dus veel varianten binnen het vegetarisme en het veganisme. Helemaal niet zo gek dus dat iemand je een keer twijfelend aankijkt wanneer je aangeeft graag veganistisch te willen eten. Toch hopen we dat dit artikel duidelijkheid geeft over wat een veganist niet eet. Want hoe fijn zou het zijn om als antwoord te krijgen “Veganistisch eten? Geen probleem. Dat gaan we regelen.”