Viegun logo 250px

Waarom duurzame kleding niet altijd vegan is

Waarom duurzame kleding niet altijd vegan is

Vegan én duurzame kleding kopen is helaas nog niet altijd even makkelijk. Want vegan kleding is niet altijd duurzaam. En duurzame kleding is ook lang niet altijd vegan. Hoewel vegan kleding geproduceerd is zonder dierlijke materialen, betekent dit niet automatisch dat het ook duurzaam is. En duurzame kleding kan nog steeds dierlijke materialen bevatten. Het zijn twee verschillende concepten die niet automatisch altijd samenvallen. We gingen hierover in gesprek met Tanja en Pascal, de oprichters en eigenaren van IT’S PAWSOME, een vegan én duurzame kleding webshop.

Met de code ‘VIEGUN’ krijg je 10% extra korting in de webshop, bovenop de lopende acties!

Tanja en Pascal - IT'S PAWSOME

Waarom zijn jullie gestart met het verkopen van duurzame kleding?

Tanja: “Helaas is het nog niet altijd even makkelijk om duurzame kleding te vinden. Bij veel kleding wordt tijdens de productie namelijk alleen maar gekeken naar de winst en niet naar de impact op het milieu. Het wordt zo goedkoop en zo snel mogelijk geproduceerd en vaak ook snel weer weggegooid. Allesbehalve duurzaam dus. Fast fashion heeft dan ook een enorme impact op onze wereld en het milieu. Wist je dat de kledingindustrie bijdraagt aan zo’n 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot?”

“Veel kleding is gemaakt van plastic. En al deze kleding verliest veel plastic vezels die we zelf inademen en die ook in het milieu terecht komen. Deze synthetische vezels hebben niet alleen veel impact op onze gezondheid, maar ook op het klimaat. De afgelopen jaren is het gebruik van synthetische materialen in kleding zelfs verdubbeld! Wij vinden dat dit anders moet. We willen iets betekenen voor de wereld en daarom hebben we IT’S PAWSOME opgericht.”

Wat is duurzame kleding precies?

Laten we eerst eens uitleggen wat duurzame kleding precies is. Steeds meer mensen willen bijdragen aan een betere wereld en willen daarom duurzame fashion kopen. Duurzame kleding is dan ook helemaal van deze tijd. Gelukkig is er steeds meer duurzame kleding online én in fysieke winkels te vinden. Zowel voor dames als voor heren. Maar wat is duurzame kleding precies?

Duurzame kleding verwijst naar kledingstukken die zijn geproduceerd met respect voor sociale aspecten en milieuaspecten. Dit betekent concreet dat de kleding wordt geproduceerd onder eerlijke en veilige omstandigheden. Een rechtvaardige behandeling dus van de werknemers die een eerlijk loon ontvangen en in veilige omstandigheden werken.

Daarnaast maakt duurzame kleding gebruik van milieuvriendelijke materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Denk hierbij aan biologisch katoen, hennep, bamboe, lyocell of linnen. Ook streven duurzame kledingmerken en kledingfabrikanten naar het verminderen van afval en het beperken van chemicaliën en waterverbruik.

En, last but not least, duurzame kleding is van hoogwaardige kwaliteit en ontworpen om lang mee te gaan. Het idee is dat de kleding niet snel verslijt of uit de mode raakt, zodat we minder vaak nieuwe kleding hoeven te kopen.

Pascal: “Voor onze kleding hebben we gekozen voor de beste kwaliteit. Ondanks dat het prijziger is, hebben we hier geen spijt van. Doordat we een tijdloos design én de beste kwaliteit aanbieden, kunnen we het duurzame gebruik van onze kleding stimuleren. Je moet hele gekke dingen doen, wil je onze kleding verslijten. Daarnaast zorgen we ervoor dat de bestellingen zo duurzaam mogelijk worden ingepakt. De verpakking is gemaakt van gerecycled karton en alles wordt zonder plastic verzonden.”

Duurzame kleding webshop

Duurzame kleding van IT'S PAWSOME

Jullie kleding voldoet aan strenge eisen op het gebied van duurzaamheid. Kun je hier meer over vertellen?

Pascal: “Wij kopen onze kleding in bij een groothandel die duurzaamheid een must vindt. Zij geloven in een eerlijkere en duurzamere mode-industrie. Duurzaamheid is volledig geïntegreerd in hun bedrijfscultuur: van het katoenveld tot de collectie en tot hoe zij het afval beheren. Zij willen hun impact op het milieu zoveel mogelijk beperken en verminderen. Dit doen zij door te focussen op de CO2 uitstoot en het waterverbruik. Ook kiezen zij enkel grondstoffen van de hoogste kwaliteit.”

“Deze groothandel is lid van de Fair Wear Foundation en staat voor eerlijke en veilige werkomstandigheden. Daarnaast hebben zij verschillende duurzaamheidscertificeringen, zoals de Global Organic Textile Standard (GOTS), de Organic Content Standard (OCS), de Global Recycled Standard (GRS) en de OEKO-TEX Standard 100. Ook zijn zij PETA-Approved. Dit betekent dat ze geen dierproeven uitvoeren en dat de producten gemaakt zijn van 100% veganistische materialen en 0% dierlijke vezels.”

Jullie kleding is dus zowel vegan als duurzaam?

“Dat klopt inderdaad. We zijn zelf enorme dierenliefhebbers en willen daarom absoluut geen producten verkopen die materialen van dierlijke oorsprong bevatten. Het gaat hierbij niet alleen om de stoffen, maar ook om de lijm, verf, knopen en voering. Onze kleding is dus 100% geschikt voor  mensen die dierenleed willen vermijden en een ethische en diervriendelijke levensstijl willen volgen.”

Waarom is duurzame kleding niet altijd vegan?

Tanja: “Het zou eigenlijk wel zo moeten zijn. En in de meeste gevallen is duurzame kleding ook vegan. Maar het valt niet noodzakelijk altijd samen. Duurzame kleding betekent dat het op een verantwoorde manier is geproduceerd. Dit heeft dan betrekking op de arbeidsomstandigheden, het afvalbeheer en het energie- en waterverbruik. Vegan kleding daarentegen betekent dat het geen materialen of producten van dierlijke oorsprong bevat.”

“Hoewel duurzame kleding en vegan kleding elkaar vaak overlappen, is het goed om te weten dat duurzame kleding niet automatisch ook vegan is. Duurzame kleding kan bijvoorbeeld nog steeds dierlijke materialen bevatten. Denk hierbij aan wol afkomstig van diervriendelijke bronnen, zijde geproduceerd onder ethische omstandigheden of gerecycled bont.”

“Daarnaast bestaat er ook vegan kleding die niet altijd duurzaam hoeft te zijn. Dit is dan bijvoorbeeld vegan fashion die gemaakt is van synthetische vezels, zoals polyester of nylon. Hoewel synthetische vezels natuurlijk niet van dierlijke oorsprong zijn, kunnen ze wel milieueffecten hebben, zoals de productie van microplastics. Er zijn helaas nog steeds kledingproducenten die vegan fashionitems verkopen zonder rekening te houden met duurzaamheid. Gelukkig zijn er steeds meer merken waarbij veganisme en duurzaamheid wel hand in hand gaan.”

Vegan kleding - It's Pawsome

Vegan én duurzame kleding kopen? Hier kun je op letten

Wil je zeker weten dat je zowel duurzame als vegan kleding koopt? Let dan op de keurmerken en certificaten van de kleding. Ga bijvoorbeeld op zoek naar kledingmerken die transparant zijn over hun productieprocessen en duurzaamheidsinspanningen. Een gebrek aan informatie hierover is vaak een teken van greenwashing. Bedrijven doen zich dan duurzamer voor dan ze zijn.

Wat is jullie droom voor de toekomst?

Pascal: “We zijn zo’n 2,5 jaar geleden gestart met onze webshop, samen met Ivo en Stefan. Tanja houdt zich bezig met de social media en ze regelt samen met een fotograaf de foto’s voor de website. Stefan is onze financiële man en Ivo zorgt ervoor dat de lijntjes worden uitgezet. Ikzelf houd me bezig met de website en online marketing en ik zorg ervoor dat de bestellingen worden verzonden.”

“We zijn nog vrij klein en hebben ook allemaal nog gewoon een fulltime job naast IT’S PAWSOME. We willen er wel meer energie en tijd in gaan steken zodat we meer naamsbekendheid krijgen. Inmiddels krijgen we bestellingen uit alle hoeken van het land. We hopen natuurlijk dat we nog verder gaan groeien en dat we overal mensen zien rondlopen in onze kleding. Het zou tof zijn als we echt het verschil kunnen maken met onze vegan en duurzame kleding.” 

Tot slot, waar komt de naam IT'S PAWSOME vandaan?

Tanja: “De naam was wel een ding. Het is niet eenvoudig om een originele en pakkende bedrijfsnaam te bedenken. Het logo hadden we ook eerder dan de naam. We hebben dit speciaal laten ontwerpen. Het lijkt een beetje op onze eigen hond. De naam schoot me ineens te binnen. Ik werd wakker en dacht ‘dit is onwijs leuk’. We zijn enorme dierenliefhebbers, maar we zijn vooral echte hondenliefhebbers. Vandaar ook de naam en slogan: IT’S PAWSOME – Let’s make the world awesome. Waarbij ‘paw’ natuurlijk Engels is voor ‘poot’. En de letters i-t-s-p aan het begin ook de eerste letters zijn van onze voornamen.”

It's Pawsome - logo

Wil je zowel vegan als duurzame kleding kopen? Dan is het dus even opletten geblazen. Shop je bij IT’S PAWSOME dan weet je zeker dat de kleding zowel duurzaam als vegan is. Door te kiezen voor vegan en duurzame kleding draag je bij aan een diervriendelijke, ethische en milieuvriendelijke kledingindustrie.

Tanja en Pascal - IT'S PAWSOME
duurzame kleding

IT'S PAWSOME

Bij IT'S PAWSOME shop je diervriendelijke, duurzame en eerlijke kleding. De verpakking is plasticvrij en gemaakt van gerecycled karton.

Website IT'S PAWSOME
Viegun logo 250px

Viegun nieuws ontvangen?

Ik ga akkoord met het verwerken van mijn gegevens. *

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Misschien wil je dit ook lezen?

Matcha chia pudding
Matcha chia pudding

Dit recept voor een vegan matcha chia pudding ontvingen wij van Lady Fruitcake. Deze pudding

Delen?

LinkedIn
Facebook
Picture of Viegun
Viegun… wattes? is een informatieve website voor en door veganisten. Wij willen je graag helpen bij jouw zoektocht naar een (meer) plantaardig leven. Dit doen we niet alleen door het delen van verhalen van andere veganisten. We publiceren regelmatig informatieve blogs over een veganistische leefstijl. Ben je veganist en wil je jouw verhaal met ons delen? Lever je producten die passen bij onze missie? Of heb je een vegan restaurant? Laat het ons weten! We geven graag aandacht aan vegan initiatieven.