Viegun… wattes? Voor de diehard veganist en veganist in wording

Veganist

Viegun.nl is een informatieve website voor en door veganisten. Ben je al jarenlang een trouwe veganist? Denk je erover om meer plantaardig te gaan eten? Ken je iemand die vegan is? Dan is dit artikel zeker de moeite waard om te lezen.

Deze website is er voor de diehard veganist, maar ook voor de veganist in wording. Misschien wil je jouw verhaal en ervaringen met ons delen? Of ben je op zoek naar informatie over veganisme?

Wij geloven dat een plantaardige leefstijl de norm kan worden. En we hopen dat veganisten in de nabije toekomst overal terecht kunnen. Voor een vegan gebakje, een tussendoortje of een veganistische snack.

Wil jij als veganist overal kunnen genieten van een uitgebreid diner? Wil jij ook gewoon een dessert kunnen bestellen? Heb je genoeg salade en friet gegeten? Wil je niet meer overal hoeven uitleggen wat het betekent om ‘viegun’ te zijn? Ben je er klaar mee om altijd je eigen eten mee te nemen?

Van ‘viegun… wattes?’ naar ‘vegan… no problem!’ Dat is onze missie. Help jij mee om dit te bereiken? Deel jouw verhaal met ons! We geven veganisten en veganistische initiatieven graag een podium.

Veganist - muffin

Verhalen van veganisten

Op deze website publiceren we verhalen van veganisten. Veganisten die, vanuit hun passie voor het veganisme, vegan ondernemer zijn geworden. Zij vertellen wanneer ze de keuze hebben gemaakt om veganist te worden. En waarom ze plantaardig zijn gaan eten. Ze geven een antwoord op de volgende vragen:

  • Welk effect heeft een plantaardige leefstijl op je gezondheid?
  • Welke reacties krijg je uit je omgeving?
  • Wat is je favoriete veganistische gerecht?
  • In welk vegan restaurant kom je graag?
  • Wat is er de afgelopen jaren veranderd op het gebied van veganisme?
  • Heb je tips voor andere veganisten?

Door het lezen van de verhalen van anderen, voel jij je wellicht meer gesteund. Misschien durf je na het lezen van deze verhalen wél de stap naar veganisme te zetten. Of krijg je meer begrip voor die ene veganist in jouw vriendenkring.

Het doel van viegun.nl

Het doel van deze website is het creëren van meer kennis en begrip. Wanneer je meer kennis hebt over veganisme, zul je een veganist beter begrijpen. En wanneer je iemand anders beter begrijpt, zul je minder snel oordelen.

Hoewel het aantal veganisten snel groeit, is het in de praktijk vaak nog lastig om vegan te zijn. Uit eten gaan, een gebakje op een verjaardag, de jaarlijkse bedrijfsbarbecue of een snack bij je patatje. Veel veganisten nemen zelf eten mee als ze ergens naartoe gaan.

Iedere veganist kent wel de vragende blikken en de vooroordelen. Want hoewel het tegenwoordig eigenlijk heel erg hip is om vegan te zijn, weten nog steeds veel mensen niet wat het precies inhoudt.

Veel veganisten krijgen vaak dezelfde vragen: ‘Wat kun je dan nog wel eten?’, ‘Eet je wel genoeg eiwitten?’ en ‘Krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen?’

Veganist - sushi

Veganist betekenis

Wat betekent het eigenlijk precies om veganist te zijn? Een veganist gebruikt geen dierlijke producten. Dit betekent dat deze persoon geen dierlijke producten eet, zoals vlees, zuivel, eieren en honing. Ook draagt een diehard veganist geen schoenen of kleding die gemaakt zijn van dieren. Denk hierbij aan wol, leer, suède, veren, dons en zijde.

Daarnaast gebruikt een veganist geen verzorgingsproducten of schoonmaakartikelen waarin dierlijke stoffen zijn verwerkt. Je leest het goed, zelfs schoonmaakartikelen kunnen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals rundervet of bijenwas. Sommige veganisten zijn zelfs tegen elk gebruik van dieren door mensen. Hierbij gaat het niet alleen om proefdieren, maar ook om circusdieren of huisdieren.

Waarom veganist worden?

1. Een veganist is tegen dierenleed

Er zijn drie redenen waarom iemand ervoor kiest om veganist te worden. Eigenlijk vinden alle veganisten dat dieren niet onnodig hoeven te lijden voor ons plezier of genot. Zij komen op voor de rechten van dieren en dierenwelzijn.

Helaas zijn de leefomstandigheden van dieren in de vleesindustrie vaak schrijnend. Dieren leven in te kleine hokken en worden in een zo kort mogelijke tijd vetgemest. Ook het transport en het slachten van de dieren gebeurt veelal onder slechte omstandigheden.

2. Veganist worden is goed voor het milieu

Een andere reden om veganist te worden is het klimaat. De veeteelt is verantwoordelijk voor grote hoeveelheden broeikasgassen. En deze zorgen weer voor opwarming van de aarde. Uit onderzoek van de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), blijkt dat minstens 14,5% van alle broeikasgassen afkomstig is van de veehouderij.

Dit percentage is zelfs groter dan de hoeveelheid broeikasgassen van de totale transportsector! Door veganistisch te gaan eten, kun je dus zeker een bijdrage leveren aan een beter klimaat.

3. Een veganistisch eetpatroon is gezond

De derde reden om veganistisch te gaan eten is gezondheid. Een gevarieerd veganistisch dieet is gezond voor iedereen, van jong tot oud. Mits je het goed doet tenminste. Het is belangrijk dat je weet wat je doet en dat je weet waar je op moet letten.

Een veganistisch voedingspatroon kan het risico op kanker verminderen. Veganisten eten over het algemeen veel dingen die beschermen tegen kanker, zoals noten, zaden, fruit, groenten en bonen. Ook hebben veganisten minder kans op een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Hoe word je veganist?

Veganist worden doe je niet van de ene op de andere dag. Je hebt aardig wat kennis nodig om als echte vegan te gaan leven. In veel producten zitten namelijk dierlijke hulpstoffen. Ook in producten waar je het niet van zou verwachten. En voor al die producten moet je weer een plantaardig alternatief zien te vinden.

Veel veganisten beginnen eerst met het weglaten van melkproducten en vlees. Vis, kaas en eieren volgen vaak pas later. Heb je inspiratie nodig? Lees dan de verhalen van andere veganisten. Dit kan enorm helpen om de eerste stap te zetten.

Veganist - lunch

Wij willen je graag helpen bij jouw zoektocht naar een (meer) plantaardig leven. Dit doen we niet alleen door het delen van verhalen van andere veganisten. We publiceren regelmatig informatieve blogs over een veganistische leefstijl.

Ben je veganist en wil je jouw verhaal met ons delen? Verkoop je vegan producten die passen bij onze missie? Of heb je een vegan restaurant? Laat het ons weten! We geven graag aandacht aan vegan initiatieven.

Viegun logo 250px

Viegun nieuws ontvangen?

Ik ga akkoord met het verwerken van mijn gegevens. *

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Misschien wil je dit ook lezen?

Delen?

LinkedIn
Facebook
Picture of Viegun
Viegun… wattes? is een informatieve website voor en door veganisten. Wij willen je graag helpen bij jouw zoektocht naar een (meer) plantaardig leven. Dit doen we niet alleen door het delen van verhalen van andere veganisten. We publiceren regelmatig informatieve blogs over een veganistische leefstijl. Ben je veganist en wil je jouw verhaal met ons delen? Lever je producten die passen bij onze missie? Of heb je een vegan restaurant? Laat het ons weten! We geven graag aandacht aan vegan initiatieven.