Vegan hondenvoer en vegan kattenvoer… je hoort er steeds meer over. De vegan levensstijl is dan ook een trend. En steeds meer mensen kiezen ervoor om hun honden en katten plantaardige voeding te geven. De afgelopen jaren is de verkoop van vegan hondenvoer en kattenvoer flink gegroeid. Maar er zijn nog steeds mensen die twijfelen of dit wel kan en of het wel gezond is.
Wij gingen in gesprek met Rick Scholtes. Sinds 2015 is hij de eigenaar van VegaVriend, dé webshop voor vegan huisdieren. Misschien ken je hem van het boek DOG.EAT.PLANT dat hij schreef samen met Lisette Kreischer. Rick is zelf al ruim 25 jaar veganist. En ook daar willen we natuurlijk alles over weten. Want hoe ging dat 25 jaar geleden? En hoe waren de reacties uit zijn omgeving?
In dit interview legt hij uit dat honden en katten gezond oud kunnen worden met vegan voeding. En dat het voor sommige honden en katten zelfs een uitkomst kan zijn, bijvoorbeeld wanneer ze last hebben van allergieën. Wil je weten wat zijn plannen zijn voor de toekomst op het gebied van vegan hondenvoer en vegan kattenvoer? Lees dan zeker even verder.
Gebruik de code ‘VIEGUN’ voor een gratis zakje Vegdog hondensnacks bij besteding van minimaal €25,00!
Wat is vegan hondenvoer en kattenvoer?
Laten we eerst even kort vertellen wat vegan hondenvoer en kattenvoer precies is. Vegan hondenvoer is volledig gemaakt van plantaardige ingrediënten. Tijdens het productieproces is er dus geen gebruik gemaakt van dierlijke ingrediënten, zoals vlees, vis, eieren en melk. Alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vetten) zijn van plantaardige oorsprong.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor vegan hondenvoer en kattenvoer: dierenwelzijn of de gezondheid van hun huisdieren. Maar ook klimaatverandering kan een reden zijn. Onze huisdieren zorgen namelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen. En deze uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door de voeding. Wanneer je ervoor kiest om je huisdier plantaardige voeding te geven, draag je bij aan een betere wereld: voor de dieren en voor het klimaat.
Wanneer ben je begonnen met het verkopen van vegan hondenvoer?
“In 2015 heb ik VegaVriend overgenomen. Het was toen een kleine webshop met een paar bestellingen per week. De eigenaar runde de webshop naast een andere webshop. Ik gaf in die tijd al regelmatig presentaties over vegan voeding voor huisdieren op beurzen en evenementen. Toen de webshop te koop kwam, hoefde ik er niet lang over na te denken.”
“Sindsdien zijn we heel hard gegroeid. Ik ben begonnen met twee bestellingen in de week. In mijn kelder lag een kleine voorraad, maar het aantal bestellingen bleef maar groeien. Uiteindelijk lag de voorraad overal in huis. Op zolder, in de slaapkamers en zelfs in de meterkast. Toen er in huis echt geen ruimte meer was, heb ik een jaar een schuurtje gehuurd. Toen dat ook te klein werd, heb ik een grotere ruimte gehuurd voor de voorraad. Na een jaar zijn we weer verhuisd naar een nieuw magazijn met kantoorruimte.”
“Vanaf 2019 is Melissa bij ons in dienst. Ze is begonnen als inpakker. In het begin deden we alles nog zelf. Maar na twee jaar werd ook dat teveel. Vanaf 2021 werken we samen met een fulfilment partij. Als er een bestelling binnenkomt, wordt deze rechtstreeks naar hen doorgestuurd. Zij verzorgen het hele logistieke gedeelte. Als we dit zelf zouden moeten doen, zouden we de hele dag aan het inpakken zijn. Inmiddels houdt Melissa zich bezig met de inkoop, communicatie en alles wat er komt kijken bij het runnen van een webshop.”
De verkoop van vegan hondenvoer is dus enorm toegenomen?
“Dat klopt. Er is steeds meer interesse in vegan hondenvoer en kattenvoer. Vegetarisch en veganistisch eten zit wereldwijd al jaren in de lift. Sommige huisdiereigenaren kiezen ervoor om dit ook toe te passen op de voeding van hun huisdieren. Steeds meer bedrijven bieden vegan alternatieven aan voor huisdiervoeding. En er komen steeds meer nieuwe merken op de markt die zich richten op de productie van plantaardige hondenvoeding en kattenvoeding.”
“De verkoop van vegan hondenvoer en kattenvoer is natuurlijk toegenomen door de groeiende interesse in veganisme. Maar we moeten er nog steeds hard aan trekken hoor. Vegan hondenvoer vertegenwoordigt nog steeds maar een klein deel van de totale markt voor hondenvoer. Traditioneel hondenvoer dat dierlijke producten bevat, blijft nog steeds dominant. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het aanbod in de winkels. In supermarkten en dierenwinkels is er wel wat vegetarisch hondenvoer te vinden, maar eigenlijk nog geen vegan hondenvoer. Veel hondeneigenaren staan nog steeds argwanend tegenover plantaardig hondenvoer.”
Waar komt deze argwaan vandaan denk je?
“Veel mensen laten zich beïnvloeden door de marketing van vleesmerken. Deze merken beweren dat honden en katten vlees nodig zouden hebben. Maar dat is helemaal niet waar. Het gaat erom dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. En alle voedingsstoffen kun je ook uit plantaardige bronnen halen. Vegan huisdiervoeding is gemaakt om te voorzien in de voedingsbehoeften van honden en katten. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Alleen is het gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals granen, groenten, fruit en peulvruchten.”
Vegan hondenvoer en kattenvoer is dus gezond?
“Jazeker! Je kunt je hond en kat zonder zorgen plantaardig laten eten. Je moet er alleen voor zorgen dat het voer alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. De merken die wij verkopen in de webshop bevatten alle essentiële voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft. Alle nodige supplementen zitten al in het voer verwerkt. Alleen als je zelf gaat koken voor je huisdier dan is het verstandig om supplementen toe te voegen. In onze webshop vind je ook supplementen om zelf complete plantaardige maaltijden te kunnen maken.”
“Het is echt niet zo dat honden een voorkeur hebben voor vlees. Ik heb al zo vaak gehoord van mensen dat bij het overstappen naar plantaardige voeding het dier zelf kiest voor de plantaardige brokjes en de vleesbrokjes laat staan. Het is ook belangrijk om te kijken wat je hond lekker vindt. Ik heb les gegeven op een hondenschool. Sommige honden vinden bijvoorbeeld komkommer hartstikke lekker. Daar doen ze alles voor en dat is natuurlijk helemaal prima.”
“Wij hebben een speciaal startpakket samengesteld. Hierin zit een kleine hoeveelheid van alle soorten brokken die we verkopen. Op deze manier kun je eenvoudig uitzoeken waar de voorkeur van jouw hond naar uitgaat.”
“Steeds meer onderzoeken tonen aan dat honden gezond oud kunnen worden met een plantaardig dieet. Er zijn onderzoeken gedaan bij honden die al jarenlang plantaardig eten. Bij deze honden zijn de bloedwaarden soms zelfs beter dan bij andere honden die traditioneel hondenvoer krijgen. Bovendien hebben sommige honden last van allergieën en dat komt meestal door dierlijke eiwitten. Er zijn zelfs dierenartsen die vegan voer verkopen.”
“Toen ik zelf ruim 25 jaar geleden veganist werd, werd ook gezegd dat dit ongezond zou zijn. Mensen dachten dat het niet mogelijk was om volledig plantaardig te eten. Nu zijn er legio onderzoeken die aantonen dat een plantaardig dieet veel gezondheidsvoordelen heeft.”
Op je 19e werd je veganist. Hoe ging dit proces bij jou?
“Toen ik 17 jaar was, besloot ik vegetarisch te gaan eten. Ik ben een echte dierenliefhebber en ben dan ook tegen dierenleed. Dit is altijd mijn grootste drijfveer geweest. Niet lang daarna stopte ik ook met eieren en zuivel. Op mijn 19e werd ik veganist. Dat is nu ruim 25 jaar geleden.”
“Ik heb een tijd in een staalconstructiebedrijf gewerkt. De mannen daar maakten daar soms grappen over en zetten dan bijvoorbeeld een bakje gras voor me neer. ‘We hebben voor jou ook wat geregeld’, zeiden ze dan. En als ik vegan paté of groentespread op mijn brood had, dan werd er geroepen ‘dat gebruiken wij altijd om de uitlaat dicht te smeren’. Ik kon er zelf ook wel om lachen. Ze dachten natuurlijk dat ik gek geworden was, maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om daar serieus op in te gaan. Ik vond het vaak ook best wel leuke grappen. Ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord.”
“Mijn ouders vonden het prima dat ik veganistisch ging eten en dat ik dus niet meer mee wilde eten. Maar ik moest wel zelf gaan koken. Dat deed ik vanaf dat moment dus ook. Ze dachten eerst dat het wel over zou waaien. Ik bakte ook mijn eigen brood, omdat niet-biologisch brood mogelijk niet vegan was. Dat heb ik ook nog een tijd gedaan toen ik in een studentenhuis woonde.”
Gebruik je ook andere vegan producten?
“Ik streef ernaar 100% veganistisch te leven. Ik draag vegan schoenen en vegan kleding en gebruik vegan verzorgingsproducten. Mijn favoriete vegan gerecht is falafel. Dat zou ik elke dag wel kunnen eten. Ik ga ook graag uit eten. Bijvoorbeeld bij FLFL of restaurant VanPlanten in Utrecht. We hebben zelf twee katten en een hond. Ze komen uit het asiel en zijn bij ons direct overgegaan op vegan hondenvoer en kattenvoer. Zeventien jaar geleden was het in Nederland nog niet eens beschikbaar. We moesten het toen uit het buitenland halen.”
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“We willen vegan hondenvoer en kattenvoer beter beschikbaar maken. Het is nu alleen nog beschikbaar via webshops. We zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat het ook bij supermarkten en dierenwinkels in het assortiment komt. Dit doen we via onze groothandel Veganpets. Fysieke winkels kunnen met de verkoop van vegan huisdiervoeding invulling geven aan hun duurzaamheidsbeleid. We zijn ook bezig met een eigen merk en willen daarmee ook de fysieke winkels gaan bedienen.”
“Daarnaast hopen we natuurlijk dat we met VegaVriend blijven groeien en dat we bij een breder publiek bekendheid krijgen. Niet alleen bij veganisten. We willen het idee wegnemen dat vegan hondenvoer en kattenvoer ongezond zou zijn. Onze droom is dat vegan huisdiervoeding de norm wordt in plaats van de uitzondering.”
Wij hopen dat door dit interview nog meer mensen zullen kiezen voor vegan hondenvoer of kattenvoer. En dat we de argwaan tegenover vegan huisdiervoeding hebben kunnen wegnemen. Dankzij dit artikel hebben we een donatie kunnen doen aan Ongehoord. Zij filmen regelmatig de misstanden in de bio-industrie en komen daarmee vaak in de media. Wij willen Rick Scholtes dan ook bedanken voor zijn bijdrage aan dit artikel.
VegaVriend
VegaVriend is dé webshop voor vegan hondenvoer en kattenvoer. Eigenaar Rick Scholtes streeft ernaar om vegan huisdiervoeding de norm te maken in plaats van de uitzondering.