We weten allemaal dat een goede gezichtsverzorging erg belangrijk is. Toch vreemd dat we dan massaal producten op ons gezicht smeren die helemaal niet zo goed voor ons zijn. Veel verzorgingsproducten bevatten namelijk parabenen, microplastics én dierlijke stoffen. Hier willen we natuurlijk meer over weten. We spraken met Angela Ursem van Food for Skin. Deze start-up ontwikkelde een vegan gezichtsverzorging zonder zooi.
“Je kunt het de consument niet kwalijk nemen, wel de producent. Het is echt niet nodig om producten te maken met allerlei vreemde ingrediënten die bovendien schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. Wij willen de consument bewust maken van het feit dat het anders kan. Dat er alternatieven zijn.” Food for Skin lanceerde eind 2020 een 100% natuurlijke en vegan gezichtsverzorging, gemaakt van (de reststromen van) groenten en planten. Wat er allemaal in zit? Ingrediënten afkomstig van tomaten, komkommers, avocado’s, pompoen en wortel. We hebben de producten uiteraard getest en we kunnen vertellen dat we razend enthousiast zijn!
Welke schadelijke stoffen zitten er in gezichtsverzorging?
“Veel verzorgingsproducten bevatten parabenen. Dat zijn conserveermiddelen die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn. Het zijn echter ook hormoon verstorende stoffen. En dat is natuurlijk schadelijk voor je gezondheid.”
“Ook bevatten veel verzorgingsproducten microplastics. Veel producenten gebruiken microplastics om hun producten mooier en beter smeerbaar te maken. Het is eigenlijk gewoon een goedkoop smeermiddel. We weten inmiddels allemaal dat microplastics enorme gevolgen hebben voor de natuur.”
“Onze producten hebben het label van de Plastic Soup Foundation: ‘zero plastics inside’. Food for Skin is sponsor van de Beat the Microbead-app van de Plastic Soup Foundation. We schenken 1% van onze omzet aan deze app.”
Welke dierlijke producten zitten er in gezichtsverzorging?
Helaas gebruiken veel fabrikanten dierlijke producten voor de ontwikkeling van cosmetica. Veel veganisten zijn op zoek naar diervriendelijke cosmetica merken en vegan gezichtsverzorging. Welke dierlijke producten en ingrediënten zitten er eigenlijk in gezichtsverzorging? Waar moeten onze lezers op letten?
“Veel verzorgingsproducten zijn inderdaad niet vegan. Ze bevatten bijvoorbeeld collageen, keratine en elastine. Dit zijn dierlijke stoffen die afkomstig zijn uit vissen en botten van dieren. Ook kun je denken aan bijenwas, gelatine, retinol en hyaluronzuur. Deze laatste kan zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dat is dus moeilijk om te checken.”
“In plaats van retinol gebruiken wij bètacaroteen uit wortel. Eigenlijk zijn voor alle dierlijke ingrediënten plantaardige alternatieven te vinden. Al onze producten hebben het Vegan Friendly Label van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Zo weet je zeker dat we geen dierlijke stoffen gebruiken.”
“Het testen van cosmetica op proefdieren is in Europa gelukkig verboden. Een dierproefvrije gezichtsverzorging is dus niet zo lastig te vinden. Toch moet je voorzichtig zijn, want in andere werelddelen is het juist verplicht. Niet alle cosmetica die je in Nederland kunt kopen is dus ook dierproefvrij.”
De zoektocht naar een duurzame en vegan gezichtsverzorging
“Ik ben zelf al zo’n tien jaar bezig om zo duurzaam mogelijk te leven. Door de campagne van de Plastic Soup Foundation werd ik me bewust van wat ik zelf kan doen om de plasticvervuiling tegen te gaan. Ik installeerde de ‘Beat the Microbead-app’ op mijn telefoon en startte direct met het scannen van al mijn verzorgingsproducten op microplastics.”
“Ik schrok enorm van de hoeveelheid microplastics die in verzorgingsproducten zitten! Waarom doen we dit? Waarom stoppen we deze ingrediënten in onze producten als we weten dat ze niet goed voor ons zijn?”
“Tijdens mijn zoektocht naar een goed alternatief product kwam ik erachter dat dit heel erg lastig was. Er was natuurlijk wel een gezichtsverzorging te vinden zonder microplastics, maar die was dan weer niet vegan. En de vegan gezichtsverzorging die ik vond, werd geproduceerd aan de andere kant van de wereld. Ik wilde een lokaal, duurzaam, 100% natuurlijk én vegan product. Maar die zoektocht mislukte.”
Hoe is Food for Skin ontstaan?
“Food for Skin is opgericht door mij en mijn zus Cathy. Zij is natuurlijk huidspecialiste. Ze kreeg steeds vaker cliënten in haar praktijk die last hadden van huidproblemen. Mensen gebruiken steeds vaker agressieve middelen om huidproblemen te bestrijden. Daardoor raakt het microbioom van de huid verstoord en wordt het probleem vaak alleen maar erger. Cathy is zich toen gaan specialiseren in het herstel van de huidbalans. Ze werkte uiteindelijk alleen nog maar met natuurlijke en vegan gezichtsverzorging, maar die producten kwamen dan wel helemaal uit Australië.”
“Samen wilden we met een goed alternatief komen. We wilden laten zien dat het wél kan. Het moest een kwalitatief, lokaal geproduceerd, duurzaam, 100% natuurlijk én vegan product worden. Het moest aan al deze voorwaarden voldoen. Samen met een professioneel formulator en een laboratorium hebben we de samenstellingen en formules voor onze producten ontwikkeld. Hier zijn we ongeveer twee jaar mee bezig geweest.”
“Daarna zijn we nog 1 jaar bezig geweest met het laten testen van de producten. Dit gebeurt door een onafhankelijk instituut. Zij kijken naar de veiligheid van je product en of het voldoet aan de Europese cosmetica wetgeving. Je moet je producten ook laten registreren in een cosmetica register. We hebben enorme documenten moeten aanleveren.”
“En toen kwam Corona. We hebben op dat moment wel even getwijfeld: gaan we ervoor of niet? Maar voor ons was het eigenlijk een signaal. We vragen veel te veel van deze wereld. We moeten ons product absoluut nú lanceren. We hebben allebei onze baan opgezegd. Want als we het doen, dan doen we het ook goed. We willen impact maken en zoveel mogelijk mensen bereiken. We zijn nu allebei fulltime bezig met Food for Skin.”
Een award winning vegan gezichtsverzorging
Na vijf maanden won Food for Skin al twee Dutch Beauty Awards. Dit is dé prijs voor de beste beautyproducten. Food for Skin won twee awards in de categorie ‘Groen Merk’ én de special Award ’Talent of the Year’. Jullie product hoort dus bij de beste en meest innovatieve cosmeticalanceringen. Wat betekende het voor jullie om deze prijzen te winnen?
“De Beauty Awards worden toegekend door een vakjury. Dit zijn allemaal experts op het gebied van cosmetica. Het zijn gerenommeerde beautyjournalisten. Het was voor ons de bevestiging dat we goed bezig zijn, dat onze producten écht kwalitatief goede producten zijn. We hebben er heel veel tijd en energie in gestopt. Dit deden we allebei naast onze drukke banen en ons gezinsleven. Het is dan heel erg fijn om deze erkenning te krijgen.”
Waarom een vegan gezichtsverzorging gemaakt van groenten en planten?
“Goed voor je lijf zorgen doe je door veel groenten te eten. Wat veel mensen niet beseffen is dat je huid je grootste orgaan is. Er leven enorm veel organismen en bacteriën op en in je huid. Dit noemen we ook wel het microbioom. Veel huidproblemen zijn een teken van een verstoorde huidbalans. Met natuurlijke producten voed je het microbioom van je huid en breng je de huid weer in balans.”
“Daarom focussen wij met onze vegan gezichtsverzorging op groenten en planten. Een voorbeeld hiervan is lycopeen uit de schil van tomaten. Een tomaat heeft zacht vruchtvlees en een dunne schil. Het ligt de hele dag in de zon omgeven door insecten. En toch weert het zich daartegen. Lycopeen is een antioxidant die je huid beschermt tegen schadelijke invloeden.”
Vegan gezichtsverzorging gemaakt van reststromen
“Wij verkrijgen het lycopeen uit de reststromen van de voedselindustrie. Het is afkomstig van een pastasausfabriek uit Italië. We hebben hier heel hard naar moeten zoeken. Uiteindelijk hopen we alle ingrediënten voor onze vegan gezichtsverzorging te kunnen verkrijgen uit upcycling. We willen op een zo duurzame manier aan onze ingrediënten komen. We hebben nou eenmaal te weinig grondstoffen op deze aarde. Daarom is het belangrijk dat we alles wat we hebben zo goed mogelijk gebruiken. Onze producten bevatten ook geen water. Water is eigenlijk alleen maar een vulmiddel.”
Zo duurzaam mogelijk produceren
“We willen alles zo duurzaam mogelijk doen. Als er een andere, duurzamere optie is dan kiezen we daarvoor. Niet alleen op het gebied van de ingrediënten, maar ook op het gebied van de verpakking. Onze flesjes zijn van glas omdat je dit heel goed kunt recyclen. We gebruiken biofotonisch glas. Hierdoor blijven de producten langer houdbaar. Onze lipbalm is verpakt in een kartonnen koker en onze tube voor de zonnebrand is gemaakt van 100% gerecycled plastic.”
“We doen geen concessies op het gebied van duurzaamheid ook als is het vaak duurder. Onze producten worden lokaal gemaakt in een cosmetische fabriek in Amsterdam en in Almere. Daar zijn we heel erg trots op. We hopen dit jaar onze B Corp certificering te behalen. Dit is een internationale certificering voor ondernemingen die een positieve impact hebben op mens en milieu.”
Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?
“We willen zoveel mogelijk mensen bereiken. Niet alleen met onze producten, maar ook door mensen bewust te maken. Zodat iedereen weet welke ingrediënten schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. En zodat mensen bewustere keuzes gaan maken. Daarnaast zijn we bezig met productontwikkeling. We willen ook duurzame en vegan verzorgingsproducten voor het lijf gaan maken. Naast de vegan gezichtsverzorging komt er dus ook een vegan huidverzorging.”
“Onze producten zijn te koop via onze eigen webshop, maar ook via andere kanalen. Online kanalen, maar ook via salons en winkels. Er komen steeds meer grotere retailers bij. Dit hopen we nog verder te gaan uitbreiden. Ook willen we volgend jaar met onze producten naar Duitsland.”
Wat is jullie droom voor de toekomst?
“Onze droom is dat de hele cosmetica-industrie overgaat op plantaardig. Onze missie is dan ook: ‘Samen maken we de beauty industrie weer mooi’. We hopen dat bepaalde stoffen verboden worden, zoals microplastics en dierlijke ingrediënten. Als dat gebeurt, dan kun je ook de zorgen wegnemen bij de consument.”
Angela en Cathy hebben het huiswerk al voor je gedaan. Zij hebben echt aan alles gedacht. Wanneer je de vegan gezichtsverzorging van Food for Skin gebruikt, weet je zeker dat je een 100% duurzaam, lokaal geproduceerd, natuurlijk en vegan verzorgingsproduct gebruikt zonder microplastics en zonder zooi. Juist deze combinatie maakt Food for Skin zo uniek. Dit wil jij toch ook? Een schone en groene vegan gezichtsverzorging gemaakt van groenten en planten!
Help jij mee om de beauty industrie weer mooi te maken?
Food for Skin
Food for Skin staat voor no-nonsense, natuurlijke en vegan huidverzorging. De producten zijn vrij van microplastics, parfum en parabenen en zijn uiteraard vrij van dierenleed.