Mandy (No.1ssue): “In mijn webshop is vegan kleding ook echt 100% vegan”

Eigenaresse vegan kleding merk

Tijdens haar zoektocht naar vegan kleding kwam Mandy erachter dat niet alle vegan kledingmerken doen wat ze beloven. Vaak is de kleding helemaal niet 100% vegan. En voor het drukwerk wordt niet altijd vegan inkt gebruikt. Veel bedrijven doen zich bewust groener voor dan ze zijn. Dit wordt ook wel greenwashing genoemd. Door haar jarenlange ervaring als eigenaar van een reclamebureau en een copyshop prikte ze hier doorheen. Inmiddels runt ze al bijna een jaar haar eigen vegan kleding webshop: No.1ssue [No Issue]. Onze interesse is gewekt: want hoe weet je nou precies of kleding ook echt vegan is? En waar moet je op letten als je vegan kleding wilt kopen? We vroegen het aan veganist Mandy.

Vegan kleding webshop sweater

Wat is vegan kleding?

“In vegan kleding zitten geen dierlijke materialen. Ook zijn er tijdens het productieproces geen dierlijke stoffen gebruikt, ook niet voor het lijmen en printen. Dierlijke materialen die iedereen wel kent zijn bijvoorbeeld bont, leer en wol. Wat veel mensen misschien niet weten is dat er in lijm dierlijke gelatine zit en slachtafval zoals resten van huiden en botten. Ook inkt kan dierlijke producten bevatten, zoals gelatine, botten en bindweefsel.”

“Wil je zeker weten dat je vegan fashion koopt? Dan kun je het beste kleding kopen die gecertificeerd is. Er zijn best veel certificeringen, maar de belangrijkste zijn wel het Vegan Friendly Label van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), het PETA-Approved Vegan keurmerk en het V-Label EU. Deze labels en keurmerken garanderen dat er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in het product aanwezig zijn en dat er niet getest is op dieren. Als 100% vegan kleding webshop heeft No.1ssue zich natuurlijk ook aangesloten bij het Vegan Friendly Label. Ook is het flexfolie dat we gebruiken gecertificeerd door het V-Label EU.”

Vegan trui met bedrukking

Hoe is vegan kleding webshop No.1ssue ontstaan?

“Ik ben 12 jaar eigenaar geweest van een reclamebureau en copyshop. Ik had dit bedrijf overgenomen van mijn vader, maar het was mijn droom om iets op te bouwen dat past bij mijn vegan levensstijl.”

“Ik eet nu 4,5 jaar veganistisch en daarvoor heb ik 23 jaar vegetarisch gegeten. Ik was al langere tijd op zoek naar duurzame kleding met een veganistische boodschap. Ik ontdekte dat een vegan trui of shirt vaak alleen maar zo genoemd wordt omdat er een vegan quote op staat. Eigenlijk is het meestal gewoon fast fashion en is de opdruk helemaal niet vegan.”

“Eind 2019 heb ik mijn bedrijf verkocht en ben ik mijn ideeën voor een vegan kleding webshop gaan uitwerken. Ik ben er trots op dat mijn kleding echt duurzaam is en 100% vegan. Het past helemaal bij hoe ik in het leven sta. De boodschap die op de kleding staat is niet heel erg activistisch. In eerste instantie denk je ‘hey wat een leuke trui’ en daarna denk je ‘wat staat daar eigenlijk’. Als het té activistisch is, kan het weerstand opwekken. Met mijn vegan sweaters kom je wel vaak tot interessante gesprekken.”

No.1ssue - logo

Je bent dus al 4,5 jaar veganist. Wat is jouw drijfveer?

“Mijn drijfveer om volledig plantaardig te gaan eten, is het dierenwelzijn. Ik ben een dierenvriend en ik kan niet tegen onrecht. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dierenleed in de media. Toen ik jong was lustte ik eigenlijk al nooit vlees. Ik had echt een aversie tegen vlees. Er waren in die tijd ook veel epidemieën onder dieren, zoals de gekke koeienziekte, de varkenspest en dioxine kippen. Dat heeft me echt aan het denken gezet. Wil ik dit wel allemaal in mijn lichaam stoppen?”

“In 1995 ben ik vegetarisch gaan eten. In die tijd was dat vrij uitzonderlijk. In een restaurant had ik de keus tussen een salade of een omelet. En in de supermarkt waren nog geen vleesvervangers te krijgen. Ik ben toen wel naar een diëtiste gegaan om me goed te laten voorlichten. Veganistisch eten kost me ook totaal geen moeite. Voor mij is er echt geen weg meer terug.”

Hoe waren de reacties uit je omgeving?

“De reacties uit mijn omgeving waren niet negatief. Iedereen weet en accepteert dat ik veganist ben. Als ik met vriendinnen uit eten ga dan gaan we naar een vegan restaurant. Natuurlijk krijg ik op een feestje weleens negatieve reacties van onbekenden, maar gelukkig zijn er ook veel mensen die oprecht interesse tonen. Tijdens die gesprekken wordt er dan toch vaak een zaadje geplant. Hoe meer je erover praat, hoe meer het ook gaat opvallen om je heen. Dan hoop ik dat die persoon de volgende keer ook kiest voor een veganistische maaltijd of voor vegan kleding.”

Vegan kleding webshop

Wat is jouw favoriete vegan gerecht?

“Ik maak bijna dagelijks een vegan bieten smoothie en een pan verse soep met veel groenten. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen doe ik hennepzaad en lijnzaad door de smoothie en linzen en kikkererwten door de soep. Heerlijk vind ik dat! Ik maak ook regelmatig vegan kapsalon. Dat is hier thuis het lievelingsgerecht.”

Heb je een favoriet vegan restaurant?

“Ik was laatst in restaurant ‘Bij Albrecht’. Dit is een veganistisch restaurant in Eindhoven. Dat is wel echt het culinairste vegan hoogstandje wat ik ooit heb gegeten. Dat was echt fantastisch! Daar heb ik geen woorden voor. Ik kom zelf uit Breda. Hier ga ik graag naar het Black & White Kafe voor een heerlijke vegan lunch.”

Je runt een vegan kleding webshop. Gebruik je ook andere vegan producten?

“Jazeker! Naast veganistische kleding draag ik ook vegan schoenen en gebruik ik vegan verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Ik kan me er niets bij voorstellen dat ik producten zou gebruiken die niet vegan zijn. Het wordt gelukkig ook steeds makkelijker om vegan producten te kopen. Bij aan aantal kleding webshops kun je selecteren op vegan kleding. Maar ik vind het ook heel leuk om tweedehands kleding of producten te kopen.”

No.1ssue vegan kleding webshop

Heb je een tip voor mensen die veganistisch (willen gaan) eten?

“Als je wilt beginnen met veganistisch eten of je wilt veganist worden dan zou ik beginnen met één vegan maaltijd per dag. Je kunt niet verwachten dat je in één keer helemaal omschakelt. Doe het stap voor stap en je zult snel merken dat het steeds makkelijker wordt. Ook kun je op social media vegan accounts volgen. Daar kun je heel veel inspiratie opdoen.”

Wat is jouw droom voor de toekomst?

“Sinds 1995 is er op het gebied van veganisme enorm veel veranderd. Veel grote merken hebben zelfs al vegan varianten. Voor de toekomst hoop ik dat al het dierenleed verdwijnt. Dat zou het leven een stuk mooier maken. En daarnaast hoop ik natuurlijk dat vegan kleding steeds gangbaarder wordt. Ik vind dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn. Als deze stijgende lijn gaat doorzetten dan gaan we echt een groot verschil maken.”

Eigenaresse vegan kleding webshop
vegan kleding

No.1ssue

Bij No.1ssue shop je duurzame en cruelty-free vegan kleding en accessoires. Verpakkingen en branding zijn plasticvrij en van gerecycled papier.

Website No.1ssue
Viegun logo 250px

Viegun nieuws ontvangen?

Ik ga akkoord met het verwerken van mijn gegevens. *

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Misschien wil je dit ook lezen?

Delen?

LinkedIn
Facebook
Picture of Viegun
Viegun… wattes? is een informatieve website voor en door veganisten. Wij willen je graag helpen bij jouw zoektocht naar een (meer) plantaardig leven. Dit doen we niet alleen door het delen van verhalen van andere veganisten. We publiceren regelmatig informatieve blogs over een veganistische leefstijl. Ben je veganist en wil je jouw verhaal met ons delen? Lever je producten die passen bij onze missie? Of heb je een vegan restaurant? Laat het ons weten! We geven graag aandacht aan vegan initiatieven.