Katelijne (RestauPlant): “Veganistisch eten geeft mij een goed gevoel”

Katelijne Kolman - veganistisch eten

Eigenaresse RestauPlant zocht nieuwe missie

Katelijne, oprichtster van RestauPlant, vertelt over haar omschakeling naar een veganistisch dieet: “Deze stap ging bij mij eigenlijk best wel snel. Binnen een paar maanden switchte ik van vleesliefhebber naar veganist. Ik ging veganistisch eten vanwege mijn interesse in duurzaamheid. In maart 2020 stopte ik met werken. Vrij snel daarna kwam de eerste corona lockdown. Ik kwam toen echt letterlijk tot stilstand. Ik zocht een uitdaging voor mezelf en ben me toen gaan verdiepen in duurzaamheid. Plasticvrij boodschappen doen werd mijn nieuwe missie en dus ging ik op zoek naar winkels met onverpakte producten.”

“Drie maanden later lanceerde ik vol trots mijn website ZeroPlastics: een website met tips en winkels om plasticvrij boodschappen te doen. Ik kwam er echter al snel achter dat duurzaamheid en het eten van vlees niet samen gaan. Eigenlijk vond ik dat ik het niet meer kon maken om nog vlees te blijven eten. Mijn vriend en ik besloten toen om helemaal te stoppen met het eten van vlees en vis. We gingen toen nog niet volledig veganistisch eten, maar vegetarisch.”

Veganistisch eten - Katelijne RestauPlant

Wat gaf voor jou de doorslag om veganistisch te gaan eten?

“Toen we eenmaal vegetarisch aten, ging het ineens heel snel. Ik ging me er meer in verdiepen en keek de bekende documentaires op Netflix, zoals ‘Cowspiracy’, ‘What The Health’ en ‘The Game Changers’. Ook las ik veel boeken over veganisme, zoals ‘Ooit aten we dieren’ en ‘Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows’. Deze documentaires en boeken openden mijn ogen.”

“Ik was geschokt en kon niet geloven dat het allemaal waar was wat er in deze documentaires werd verteld. Ik zei tegen mezelf: ‘Als het echt waar is wat ze hier zeggen, dan ga ik helemaal stoppen met het eten en gebruiken van dierlijke producten’. Op 2 augustus 2020 werd ik 30 jaar. Ik heb toen een groot feest gegeven met alleen vegetarische hapjes en vegetarisch eten. De dag erna zijn we helemaal overgegaan op een veganistische leefstijl. Volledig veganistisch eten doe ik dus sinds 3 augustus 2020.”

Hoe ga jij om met al het dierenleed in de wereld?

“Na het zien van de verschrikkelijke documentaires heb ik echt een rouwproces doorgemaakt. Ik vond het heel erg heftig en schokkend om al dat dierenleed te zien. Ik was heel erg geschrokken en boos op de wereld. Soms moet ik er ook echt om huilen. Eigenlijk is het belachelijk waar we in de wereld mee bezig zijn. En het is zo onnodig om ons te voeden met dieren. In de westerse wereld hebben we zoveel vleesvervangers.”

“Ik ben heel erg blij dat ik deze stap heb gezet, want veganistisch eten geeft mij een heel goed gevoel. Ik draag niet meer bij aan het doden van onschuldige dieren. Gelukkig is er steeds meer media aandacht voor dierenleed. We kunnen er niet meer omheen met zijn allen. Nee, ik zou echt nooit meer vlees kunnen eten. Het is heel gek, maar ga je veganistisch eten dan zie je alleen nog maar dode dieren. Leren schoenen of tassen koop ik ook niet meer en ook mijn make-up en verzorgingsproducten zijn vegan. Sowieso koop ik eigenlijk bijna niets meer. Als ik iets koop, is het tweedehands.”

Wat heeft veganistisch eten betekend voor je gezondheid?

“Ik ben vrij snel langsgegaan bij een vegan diëtist. Dat kan ik iedereen aanraden, want het is wel belangrijk dat je weet wat je doet als je veganistisch gaat eten. In het begin voelde ik me echt beresterk en kon ik sporten als een beest. Het gebruiken van plantaardige eiwitten heb ik langzaam opgebouwd, mijn lichaam moest daar echt even aan wennen.”

“Inmiddels ben ik 12 weken zwanger en ik voel me heel erg goed. Ik denk zelfs dat veganistisch eten tijdens je zwangerschap gezonder is. Er zijn namelijk heel veel dierlijke producten die je niet mag eten als je zwanger bent. Ik hoef daar helemaal niet op te letten. Wel neem ik een vitamine B12 supplement in een hoge dosering en ik neem elke dag plantaardige omega 3. Dat is natuurlijk wel belangrijk als je zwanger bent. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, kook ik veel met bonen, linzen en tofu.”

Linzen - veganistisch eten

Hoe waren de reacties uit je omgeving?

“Ik woon in Amsterdam en hier is veganistisch eten al veel meer geaccepteerd dan in de rest van Nederland. Over het algemeen waren de reacties uit mijn omgeving ook wel redelijk positief. Er zijn zelfs vriendinnen ook vegetarisch en zelfs veganistisch gaan eten. Mijn ene zusje is vegetarisch geworden en mijn andere zusje veganistisch. Zelfs mijn ouders zijn minder vlees gaan eten. Misschien komt dat ook wel omdat ik in het begin heel erg fel kon zijn over dierenleed. Ik besef nu dat dat misschien ook wel een beetje irritant is geweest voor sommige mensen, haha.”

Nu ben je de trotse eigenaar van RestauPlant, vertel!

“In oktober 2020 ging ik op wereldreis. Ik weet natuurlijk dat dat niet het meest duurzame is wat je kunt doen, maar het was wel erg leerzaam. In deze tijd ontstond ook het idee voor RestauPlant. Ik vond namelijk dat het veel makkelijker moest zijn om een vegan restaurant te vinden. Met een nieuwe missie kwam ik 9 maanden later terug in Nederland: ‘Ik ga een restaurantgids starten’.”

“Eind 2021 was de website live. Het groeit enorm hard en de site wordt veel gebruikt. Als je in Google zoekt naar vegan restaurant Amsterdam of vegan restaurant Utrecht dan staat RestauPlant bovenaan! Ik ben er enorm trots op en hoop dat door RestauPlant steeds meer mensen zullen kiezen voor vegan en vegetarische gerechten. En dat veganistisch eten bij steeds meer restaurants mogelijk wordt.”

Logo RestauPlant - veganistisch eten

Wat is het doel van RestauPlant?

“We willen het voor iedereen toegankelijker maken om vegan of vegetarisch uit eten te gaan. Het doel is om in de zomer van 2023 alle steden in Nederland op de website te hebben staan. Ik wil dekking hebben over heel Nederland. Niet alleen in de Randstad. Op dit moment verdien ik er nog geen geld mee, maar het zou leuk zijn als dit in de nabije toekomst verandert. Hoe chill zou het zijn als ik inkomsten kan genereren met veganisme! Ik heb daar wel wat ideeën over, maar die houd ik nog even voor mezelf.”

“RestauPlant kost heel veel tijd, maar gelukkig zijn er twee dames die me helpen met het toevoegen van alle restaurants. De meeste tijd ben ik kwijt met RestauPlant, maar ik werk ook nog als ZZP’er in de kinderopvang. Door het werk in de kinderopvang kom ik toch onder de mensen. Met het werk voor RestauPlant zit ik namelijk vooral achter de computer.”

Heb je een favoriet vegan restaurant?

“Er staan enorm veel restaurants op RestauPlant. Ik ken inmiddels dus veel plekken waar je goed en lekker veganistisch kunt eten. Ik heb niet echt één favoriet vegan restaurant, maar ik heb wel een heel goed gevoel bij Bonboon in Amsterdam. Toen ik net vegan was, heb ik daar gegeten met mijn schoonouders. Het was een hele bijzondere ervaring. Ze waren oprecht verrast dat je op deze manier veganistisch kunt eten. Wil je een keer veganistisch eten in een schattig, klein huiskamerrestaurantje? Dan is dit een echte aanrader!”

Wat is jouw droom voor de toekomst?

“Op het gebied van veganisme hoop ik dat er op een gegeven moment een omslagpunt komt. Dat we met zijn allen besluiten om te stoppen met het eten en gebruiken van dierlijke producten. Dat we met veel meer respect omgaan voor alles wat leeft: de dieren en de natuur. En dat we meer openstaan voor iedereen. Mijn droom voor de toekomst is dus eigenlijk meer liefde voor alles en iedereen.”

Heb je nog een laatste tip voor mensen die veganistisch (willen gaan) eten?

“Luister naar je gevoel, want je gevoel klopt altijd. Volg je gevoel en doe dat op de manier die bij jou past. Ga je veganistisch eten? Zoek contact met andere veganisten of ga online op zoek, zoals bijvoorbeeld hier op de website van Viegun. Geef jezelf de tijd en praat erover met mensen die je begrijpen, dat is heel erg belangrijk.”

Katelijne Kolman - veganistisch eten
veganisten

RestauPlant

RestauPlant is dé restaurantgids voor vegan en vegetarisch eten. Zoek je een vegan restaurant? Op deze website vind je zeker wat je zoekt!

Website RestauPlant
Viegun logo 250px

Viegun nieuws ontvangen?

Ik ga akkoord met het verwerken van mijn gegevens. *

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Misschien wil je dit ook lezen?

Delen?

LinkedIn
Facebook
Picture of Viegun
Viegun… wattes? is een informatieve website voor en door veganisten. Wij willen je graag helpen bij jouw zoektocht naar een (meer) plantaardig leven. Dit doen we niet alleen door het delen van verhalen van andere veganisten. We publiceren regelmatig informatieve blogs over een veganistische leefstijl. Ben je veganist en wil je jouw verhaal met ons delen? Lever je producten die passen bij onze missie? Of heb je een vegan restaurant? Laat het ons weten! We geven graag aandacht aan vegan initiatieven.